Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek  of genealogisch onderzoek is een verzamelnaam voor verschillende vormen van onderzoek. Afhankelijk van welke verwantschaps- en afstammingslijn(en) je volgt, en het startpunt van je onderzoek, kun je een stamboom op verschillende manieren inrichten.

Start je in het heden en werk je terug in de tijd, dan doe je onderzoek naar voorouders (ascendenten).

Werk je vanuit het verleden naar het heden, dan zoek je naar afstammelingen (descendenten) van een persoon of echtpaar. Welke vorm je kiest, hangt af van wat je wilt weten.

De meest-voorkomende vormen van onderzoek zijn:

Voor meer informatie over de verschillende vormen van genealogisch onderzoek ('stamboom-onderzoek') kunt U op bovenstaande links klikken.....

Andere vormen van Genealogische Overzichten...

 

Als de vier behandelde basis-genealogieën op een bepaalde manier worden beperkt of met elkaar gecombineerd, ontstaan nog weer andere vormen van genealogieën. In plaats van te kijken naar alleen mannelijke of vrouwelijke afstamming, kunnen de lijnen van afstamming ook volgens andere criteria getrokken worden: bepaalde beroepen, bepaalde voornamen, afstamming van een zelfde voorouder, enzovoort. Dergelijke genealogieën worden meestal opgesteld met een bijzondere bedoeling.

Van deze vormen willen we twee hier nog nader toelichten: