Over deze blog en website


‘Hoevele heldinnen zijn er, van welke wij nimmer gehoord hebben en van welke wij nimmer zullen hooren. Toch zijn zij er. Zij zaaien in stilte het zaad; wij zien de bloem en plukken de vruchten en kennen de zaaisters niet, die eenvoudig en zonder vertoon daarheen gaan, langs den weg.’
Kingsley (Citaat uit een opschrijfboekje van Maria Hermans, rond 1900)

De geschiedenis van gewone mensen had al tijdens mijn studie geschiedenis, met economisch-sociale geschiedenis als hoofdvak, mijn interesse. Met gewone mensen bedoel ik mensen die niet in de geschiedenisboeken staan. Ik deed onder andere onderzoek naar trekarbeiders, de bestraffing van criminelen en arbeidsomstandigheden van vrouwen. In 2016 kwam ik op het idee om mijn vak en mijn belangstelling voor mijn afkomst te combineren en is mijn gewone familie, met al haar bijzonder- en eigenaardigheden, mijn onderwerp van onderzoek. Op de pagina over mijn afkomst kun je daar meer over lezen.

In de loop der jaren heb ik heel wat informatie verzameld en stukken geschreven. Een website/blog blijkt een hele mooie manier te zijn om mijn verhalen te delen. De stukken die ik plaats zijn niet in chronologische volgorde en gaan niet over één persoon of generatie. Bovenaan de openingspagina staat een menu per periode, met links naar naar artikelen. Voor het overzicht zijn de stambomen handig, daarin kun je de mensen terugvinden die een rol spelen in de verhalen en zien wanneer ze leefden. De bronnenlijst wordt bijgewerkt telkens wanneer er een nieuw bericht is gepubliceerd. Heb je aanvullingen, tips of vragen plaats dan een bericht onder de tekst of neem contact op via het contactformulier.

Monica Smits

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.